Å skrive for deg selv eller for leserne, det er det store spørsmålet. 

Det største dilemmaet en forfatter ofte står over er å bestemme om de skal skrive hva de selv vil ha eller hva publikum vil ha. Selv om dette valget er enkelt for folk som hovedsakelig skriver om ting de elsker å gjøre, blir det vanskeligere for profesjonelle forfattere og forfattere som tar sikte på å ha lidenskapen og forfattertalentet som et levebrød.

Så, hvordan tar man dette valget? La oss ta en titt.

Hvorfor er et publikum så viktig?

Først må vi forstå hvorfor et publikum er viktig til å begynne med. Som forfatter er du sikkert fullt klar over at skriving uten formål ikke bare er utfordrende, men også meningsløst. Leserne dine gir skrivingen en mening og en følelse av fullføring uten sidestykke. 

Å være klar over at det du skriver egentlig er et forsøk på å formidle dine tanker og følelser til et annet menneske, er blant de beste motivasjonskildene. 

Ikke bare det, men som profesjonell skribent kan tilbakemeldingene du får fra publikum ha stor betydning for deg. En eneste god anmeldelse kan fungere som et løft for den kreative utviklingen, og det å vite at folk elsker arbeidet ditt, vil gi deg motivasjon til å jobbe.

Fordelene med å skrive til deg selv

Når du skriver til deg selv, har du en tendens til å fokusere mer på å forbedre håndverket enn å glede et publikum. Og når det skjer, blir hele skriveprosessen morsom. Og hvert stykke du skriver vil hjelpe deg med å bli mer autentisk og mer fokusert på din egen stemme. Du kan dele dine favorittoppskrifter tilberedt etter råd fra Jamie Oliver, eller uttrykke tankene dine om fremveksten av underholdningsplattformer på nett, som for eksempel GGPoker, eller du kan lage en fullt utviklet sci-fi-roman med alle sine intrikate detaljer – kun fantasien setter grensene. Å skrive med DEG som eneste publikum i tankene har sine fordeler, og en av de største er at når du er deg selv, vil du tiltrekke den rette stammen til deg. 

Når du skriver til deg selv, betyr det også at du elsker å skrive. Og vet du hva? Det utgjør en forskjell! Dersom den ultimate motivasjonen bak skrivingen er kjærlighet til den, kommer det garantert til å dukke opp i arbeidet ditt. Dette gjør arbeidet mer overbevisende for publikum og mer oppslukende enn noe annet. 

Farene

Nå som vi har diskutert viktigheten av begge sider av dilemmaet, skal vi se på farene forbundet med dem. La oss begynne med å skrive til seg selv. Vel, dette er egentlig litt opplagt. Dersom den eneste motivasjonen bak arbeidet ditt er å skrive til deg selv, hvorfor i det hele tatt publisere teksten? 

Dersom du vil bli en vellykket skribent, må du opprette en forbindelse med leserne. Det, mine venner, kan kun skje dersom du skriver til leserne dine. Lesernes interesser, smertepunkter og preferanser bør ligge i bunn for alle ideene dine. Dette er den eneste måten du kan sikre at noen vil kjøpe arbeidet ditt og lese det. 

Det er imidlertid umulig å skrive og tilfredsstille alle lesere der ute! For å være ærlig, er dette en umulig bragd som verken kan oppnås av deg eller til og med de aller dyktigste forfatterne. Årsaken til dette er at folk er veldig ulike hverandre. Hvordan er det mulig å skrive noe som vil underholde hver eneste leser? 

For det andre, dersom du tar sikte på å behage alle leserne, vil du møte flere hindringer enn suksess. En dårlig anmeldelse vil ødelegge dagen din, og du vil føle at arbeidet ditt ikke var verdt det.

Løsningen

Så hva er løsningen? Løsningen er å finne en mellomvei. Enten det dreier seg om en blogg, en novelle eller en bok: Ikke skriv for å behage kun deg selv eller et kjempestort publikum. Ta i stedet noen av interessene dine, bland dem sammen med noen fra målgruppen din, og lag noe salgbart som ligner begge deler. 

På denne måten vil du få det beste fra begge verdener. Forfatterskapet ditt vil da ikke bli for nytelsessykt eller for generalisert. 

Og sluttresultatet blir en fantastisk tekst som etterlater både deg og leserne dine forbløffet med etterspørsel etter mer!

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Laget av Hjemmesideleverandøren
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.