Hver eneste uke er nyhetsbildet fullt med skriverier om økte renter, familier som står i kø for å få tak i mat fra Matsentralen, prisstigning på dagligvarer og et større skille mellom fattig og rik i Norge. La oss ta en titt på det største spørsmålet av dem alle: hvorfor har prisene blitt så høye, og hvordan kan du sørge for å spare litt ekstra hver måned?

Økt styringsrente fører til stabilitet

En av grunnene til at prisen på absolutt alt av tjenester og varer rundt om i landet er høye, er energiprisene. Dette er selvsagt siste dråpen i glassen, da pandemien først førte til knapphet rundt asiatiske forbruksvarer, og vi merket enda mer til prisstigninger etter krigen i Ukraina brøt ut. Norges Bank står fast på at det mest effektive virkemiddelet de har mot økende priser er å sette opp styringsrenten. Hvis du enda ikke helt har innarbeidet all terminologien rundt renter, er styringsrenten den renten banker mottar ved å gjøre innskudd i Norges Bank. Styringsrenten er med på å stabilisere prisveksten og utviklingen i norsk økonomi, noe som selvsagt er viktig når økonomien virker uforutsigbar. 

– Styringsrenten har ikke vært så høy som nå på over 15 år, og det er mulig at den blir satt opp enda litt til, sier forbrukerøkonom Olle Pettersson. 

Han har merket stor pågang hos Finansplassen, da mange nordmenn trenger hjelp til å både forstå ulike lån og hva renter egentlig innebærer. Ulike banker har helt ulike kriterier når det gjelder boliglån, forbrukslån og høyrentekontoer, så det er lurt å finne ut hvilken bank som kan støtte opp under dine individuelle behov. Mange forbrukere stiller også spørsmål om det virkelig er nødvendig å sette opp styringsrenten, da dette fører til økte priser og dermed en tynnere lommebok for de fleste. Kostnaden ved å ikke sette opp styringsrenten kan ha større konsekvenser enn om Norges Bank lar være, har sentralbanksjef Ida Wolden Bache tidligere uttalt. Så da er det vel ikke så mye annet å gjøre enn å finne ut smarte sparegrep mens vi venter på bedre dager, eller hva?

En krone her og en krone der

For å få bedre oversikt og kontroll over din personlige økonomi, kan du prøve smarte sparetriks for å ha litt mer å gå på før neste lønningsdag. Her er noen av våre favoritter:

Sjekk alle abonnementer: Gå gjennom alt fra treningsabonnement, strømmetjenester og boliglån til mobilabonnement og strømleverandør for å sjekke om du kanskje kan spare noen hundrelapper på å bytte, endre eller fryse de nåværende avtalene du har.

Tenk miljø: Prøv å la bilen stå, og ta beina i bruk eller kast deg på sykkelen. Du vil få gratis trim og spare bensinpenger. Hvis du skal kjøpe noe, så sjekk markedsplasser eller sammenligningssider som Prisjakt før du bestemmer deg. Ofte kan du kapre gode bruktkupp med prislappen på, eller få med deg et heftig salg ved å sjekke flere leverandører av produktet. Og når vi først er inne på miljø – pant alt, alltid. Det ser ut som pantesystemet har sett sine glansdager her til lands, og ved å samle sammen en bærepose kan du faktisk få råd til noen middager.

Samle lån: Hvis du har som vane å ta opp dyre smålån, bør du prøve deg på refinansiering og samle dem til ett enkelt lån. Dette vil gi deg bedre oversikt, uten at flere lån baler på seg høye renter mens du venter på lønn. 

Mikrosparing: Selv om du kanskje ikke føler du har en eneste krone til overs, vil mikrosparing alltid lønne seg. Mikrosparing gir deg muligheten til å spare bittesmå summer hver gang du drar kortet, noe som igjen vil gi deg litt ekstra å gå på når måneden nærmer seg slutten. 

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Laget av Hjemmesideleverandøren
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.