Hackere ser alltid etter den letteste veien inn på et nettverk, noe som har gjort at fokuset har skiftet fra bedriftsnettverk til private brukere. Dette skyldes at bedrifter de seneste årene har hatt et økt fokus på digital sikkerhet, noe som har gjort det langt vanskeligere å finne svakheter på slike nettverk.

Dette betyr imidlertid ikke at hackere har sluttet å angripe bedrifter, de har bare funnet nye veier inn på nettverket. Den største svakheten på nettverket er nå de individuelle brukerne, noe som har ført til at din egen datasikkerhet har blitt viktigere enn tidligere.

Vi skal derfor se nærmere på noen enkle, men viktige grep du kan gjøre for å holde dataene dine trygge på nett. God sikkerhet handler om etablerte rutiner, så mange av disse tiltakene er noe du bør få på plass raskt. Når det er sagt, har du nok hørt mange av disse tidligere, men det gjør dem ikke mindre viktige i dag.

Våre beste tips for å beskytte data på nett

Noen av disse tipsene vil være grunnleggende datasikkerhet, men andre kan være for mer viderekommende. Imidlertid er det viktig å understreke at datasikkerhet handler om en helhetlig sikkerhet, og du bør derfor implementere så mange av disse som mulig.

Lag et sterkt passord

Dette punktet vil de fleste være lei av å høre om, men det er nettopp her de fleste svikter. I en hverdag som digitaliseres med lynets hastighet, har antall brukernavn og passord vi må huske mangedoblet seg. Dette fører til at mange velger den enkleste veien og benytter det samme passordet flere steder.

Selv om dette kan være en praktisk og lettvint måte for deg å huske passordet ditt på, vil det også gjøre jobben for en hacker langt enklere. Du bør derfor aldri bruke det samme passordet to steder samtidig. En annen god huskeregel er at man bør oppdatere passordet med jevne mellomrom.

Bruk 2-trinns-autentisering

Stadig flere selskaper tilbyr 2-trinns-innlogging, noe du bør benytte deg av alle steder hvor dette er mulig. På denne måten kan du beskytte de sensitive dataene dine med et ekstra lag med sikkerhet. I praksis betyr dette at du er mindre eksponert dersom passordet ditt havner på avveie, men du bør fortsatt sørge for å ha et sterkt passord.

Vi anbefaler også at du benytter en applikasjon som Google Auth, Norton VIP Access eller lignende fremfor SMS-verifisering. Årsaken til dette er at hackere kan få tak i SMS-er, mens det er vanskeligere å få fjerntilgang til applikasjonen din.

Bruk en VPN

Et rimelig tiltak som kan gi deg god beskyttelse på nett er ved å bruke en VPN. De siste årene har VPN blitt et kostnadseffektivt tiltak som gjør det langt vanskeligere for hackere å få tilgang til sensitive data. Ved å benytte en VPN krypteres alle utgående data fra enheten din, noe som gjør det langt vanskeligere for hackere og tredjeparter å oppdage dem.

På denne måten kan du forhindre at passord og annen sensitiv informasjon havner på avveie, samtidig som du styrker personvernet ditt. En VPN gjør det nemlig vanskeligere for tredjeparter å spore aktiviteten din, slik at du slipper å etterlate deg et langt spor med data på nettet. Imidlertid er ikke en VPN en erstatning for et sterkt passord og antivirusprogrammer, så du bør kombinere disse for optimal beskyttelse.

Oppdater programmer ofte

En av de vanligste svakhetene hackere benytter seg av er utdatert programvare på nettverket ditt. I dag er dette gjerne forbundet med IoT, men også utdaterte programmer på PC, nettbrett og smarttelefon kan være en trussel. Når det gjelder nettsider og blogger vil det samme gjelde plugins, utvidelser, maler og tilleggstjenester som er utdaterte.

Krypter dataene dine

Sist, men ikke minst bør du alltid kryptere dataene dine der dette er mulig. Dette betyr i praksis at du låser dataene dine med en nøkkel, slik at de blir uleselige dersom noen skulle få tak i dem. Både Microsoft og Apple sine enheter tilbyr kryptering av enheter, men du bør også tilse at eksterne harddisker, smarttelefoner og andre enheter med sensitiv informasjon benytter kryptering så langt det lar seg gjøre.

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Laget av Hjemmesideleverandøren
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.