Det er mange nordmenn som drømmer om å leve av å blogge, og på den måten både være sin egen sjef og dessuten bruke all tid på det som for de aller fleste begynner som en fritidsinteresse. Det finnes eksempler på svært fremgangsrike bloggere – Jørgine Vasstrand har for eksempel tjent mange millioner på blogg og tilknyttede aktiviteter. Samtidig er virkeligheten selvfølgelig ikke like rosenrød for alle.

Behold oversikt over likviditeten, resultatet, utgiftene og kostnadene dine

Profesjonelle bloggere må huske på at de faktisk driver et lite, eller kanskje til og med i noen tilfeller mellomstort, selskap. Da er det på tide å lære forskjellen mellom kostnader og utgifter, og resultat og likviditet. Det kan høres tørt ut, men er viktig. Denne fallgruven henger også sammen med neste, da alle penger som er tilgjengelige på en konto ikke nødvendigvis kan brukes til forbruk lenger.

  • Likviditet handler om å ha penger tilgjengelig på konto for å betale for ting – at handleturen i butikken ikke avsluttes med «ikke godkjent» i betalingsterminalen. Det finnes mange forskjellige kilder til likviditet, men de er like mye verdt når du står i kassen. Manger bloggere må benytte seg av lån som likviditetskilde i en oppstartsfase. Det trenger ikke å være problematisk, så lenge som kostnadene i forbindelse med lånet er under kontroll. Ved bruk av sammenligningstjenester som LoanScouter er det enkelt å finne rentekostnaden – og det er den som til syvende og sist er relevant.
  • Resultat kan kanskje svært grovt defineres som hvordan økonomien din utvikler seg over tid, inkludert sparing, verdi i egen bolig og lignende.
  • Utgifter er helt enkelt det å bruke penger. Legg merke til at det ikke er det samme som en kostnad. Å legge ut for en venn og få pengene tilbake senere på dagen, det er en utgift som ikke er en kostnad.
  • Kostnad er et helt sentralt begrep, ikke minst for bloggere som skal styre sin egen økonomi. Det er lett å bli blendet av de første tusenlappene som kommer inn på kontoen, men har du husket på alle kostnader som må dekkes? Det kan handle om skatt, innkjøp av utstyr og ikke minst eventuelle rentekostnader for å låne nødvendig likviditet.

Brutto inntekter er ikke direkte sammenlignbart med lønn

Den andre fallgruven for ferske profesjonelle bloggere er også svært viktig. Lønnsmottakere får ferdig skattede penger inn på konto hver måned, og derfor er også saldoen på lønnskontoen en av de aller viktigste faktorene i privatøkonomien.

For en blogger med enkeltmannsforetak er det ikke like enkelt. Penger som utbetales fra en oppdragsgiver eller annonsør skal vanligvis beskattes, og dessuten er kanskje moms også en faktor. Manglende betaling av skatt og moms er svært alvorlig uansett bransje – og dette må være på plass fra dag én.

Husk på at tiden din har verdi

Den tredje fallgruven handler om både penger og livskvalitet. Å være profesjonell blogger er ikke bare en fulltidsjobb, det er også en livsstil og en fritidsinteresse. Derfor er det selvfølgelig heller ikke helt sammenlignbart med lønnsnivået i vanlig ansettelsesforhold. Likevel kan det være fornuftig å regne litt på hva «timelønnen» din egentlig er. Det gjelder særlig hvis du føler at noen deler av blogghverdagen ikke er like moro lenger. Å bli så opptatt av økonomi at tiden med bloggen ikke er gøy lenger – det er kanskje den største økonomiske fallgruven.

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Laget av Hjemmesideleverandøren
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.