Dersom du skal starte en blogg eller lage en nettside, må du først ha en idé om hvordan strukturen på siden skal være. Dette er spesielt viktig for SEO, som i korte trekk handler om å optimalisere en nettside slik at den rangerer høyere i søkemotorer. En solid struktur kan være helt avgjørende for rangeringen din i søkemotorer av tre hovedgrunner.

Først og fremst vil måten du strukturerer nettsiden din på gi Google viktige ledetråder om hvor man kan finne det mest verdifulle innholdet på nettsiden din. Det hjelper altså søkemotorer å forstå hva nettsiden hovedsakelig handler om eller hva som selger. Videre forhindrer en god struktur at du konkurrerer med deg selv, spesielt hvis du har blogginnlegg som er ganske like. Sist, men ikke minst, kan en god struktur håndtere endringer på nettsiden din, slik at søkemotorer ikke viser utdaterte produkter eller slettede blogginnlegg.

Hvordan bør strukturen være?

Så – hva skal til for å høste disse fordelene av en strukturert nettside? En god og velorganisert nettside ser ut som en pyramide med mange nivåer. Øverst har du hjemmesiden, og den fungerer som et navigasjonsverktøy for de besøkende. Her bør du derfor ha lenker til de viktigste sidene dine. Dermed øker sannsynligheten for at besøkende havner på de sidene du vil at de skal besøke.

Under hjemmesiden kan du ha noen seksjoner eller kategorisider. Alt innholdet ditt skal kunne arkiveres i en av disse kategoriene. Dersom nettsiden din er litt større, kan du dele inn disse seksjonene eller kategoriene i flere underkategorier. Under kategoriene eller underkategoriene finner du individuelle sider og innlegg.

Bilde: Pxhere

Ulike nettsider kan ha forskjellig struktur

Disse tipsene til hvordan du bør strukturere nettsiden din er fine å bruke som en base, men deretter er det viktig at du tilpasser nettsiden din til det du faktisk publiserer innhold om. Hvis vi for eksempel tar en titt på Norges mest kjente matblogg, Trines matblogg, ser vi at hun har fulgt pyramidestrukturen. Her har hun en hovedside øverst med ulike kategorisider. Rett under disse finner man det siste publiserte blogginnlegget. Dette innlegget er som regel tilpasset sesongen og svært relevant for mange besøkende. 

Videre nedover finner man andre oppskrifter og innlegg. En nettside som har valgt en annen tilnærming, er Mr Green, som publiserer innhold og informasjon om blant annet spilleautomater. Her ser vi en hjemmeside som gjør det enkelt å bli medlem, mens kategorisidene finnes i sidemenyen øverst til venstre. Blar man nedover på siden ser man ulike innlegg og aktuelle spilleautomater.

Hvordan gjøre det enkelt:

En tredje strukturvariant er nettsiden til Intersport. Her finner du kategorisidene øverst, etterfulgt av en lysbildevisning av de beste tilbudene deres. Videre nedover finner man ulike produkter samlet under aktivitetstype.

Vit hvem målgruppen din er

Det er altså ikke noe fasitsvar på hva slags struktur du bør ha på nettsiden din. Dersom du selger produkter, er det lurt å få frem gode tilbud og produkter du ønsker å få solgt øverst. Hvis du skriver rådgivende blogginnlegg som oppskrifter eller veiledninger, er det en god idé å legge de mest relevante innleggene øverst slik at de besøkende raskt finner det de leter etter. Uansett hva du velger, så er det viktigste er at strukturen er konsekvent gjennom hele nettsiden og at den er tilpasset målgruppen din.

Bilde: Pixabay

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Laget av Hjemmesideleverandøren
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.