Dette er et eksempel på en bloggpost hvor en person forteller om Klamydia


Hvordan er hverdagen til en med Klamydia

Det er mange som får kjønnssykdommer i ung alder, og det er mange flere enn man vet om. Bare på ett år er det ca. 23.000 unge som får påvist Klamydia, men det fins mange andre kjønnssykdommer også. Man regner derfor med at omtrent hver femte unge voksne har en form for kjønnssykdom, enten det er herpes, gonore, skabb, klamydia eller syfilis. 

Men hvordan er det å leve med en kjønnssykdom, som klamydia? Vi kan se for oss at det er forskjellige stadier i hele forløpet og at det kan gå fra uvisshet, til lettelse og forsterket håp, og i siste ende behandling.

Det vi vet med sikkerhet, er at dersom man ikke behandler kjønnssykdommer som klamydia, så kan det få store konsekvenser, på kort og lang sikt.

 

Klamydia test – Få svar med det samme og slipp den store uvissheten

Det eneste mange vet i startfasen er at man har hatt ubeskyttet sex. For enkelte har det skjedd etter inntak av alkohol og kan ha store vansker med å huske hva som har skjedd. Det kan eksempelvis være symptomer, som utflod, kløe og svie i ettertid, og da kan engstelse være en normal reaksjon.

Kjønnssykdommer er dessverre en helt legitim risiko, som det er nødvendig å ta alvorlig. Ved å jevnlig teste for kjønnssykdommer, kan du få svar i løpet av kort tid, og eventuelt søke nødvendig behandling. Eksempelvis, vil en jevnlig klamydia test gi (spesielt) unge mennesker et nyttig verktøy, i en tid hvor hyppige bytter av partnere er veldig normalt. Det viktigste du kan gjøre, er å sjekke deg for en eventuell infeksjon etter ubeskyttet sex, og bruke prevensjon fremadrettet. 

En infeksjon med klamydia vil nemlig ikke vise symptomer i de fleste tilfeller, og da vil du selv bli en smittekilde videre. En bakterie som Klamydia kan ligge og godgjøre seg i lang tid før man merker noe spesielt, noe som gjør det vanlig å vite du er smittet, uten å teste deg.  Og siden de fleste ikke ser noen symptomer på Klamydia i det hele tatt, er risikoen for komplikasjoner større.

Andre merker noe ubehag som vanlig kløe og prøver å dusje det bort, vaske seg oftere eller smører seg med alle slags kremer. Men infeksjonen vil ikke gå over av den grunn. Etter hvert kan det gå opp for en at man kanskje har blitt smittet av en tilfeldig sexpartner. Det kan ha vært en enkelt one-night-stand eller flere over tid, som er smittekilden, og jo lengre tid det går, jo vanskeligere vil det bli å oppspore den aktuelle personen.

Begynner å undersøke

Ofte velger mange Internett for å få en klarhet i noe. Det kan være hvilke produkter som er best, billigst eller mest solgt, eller det kan være plager man ikke tør å snakke med andre om. De begynner kanskje febrilsk å lese forum, søke etter symptom-beskrivelser eller måter å bli kvitt problemene på. Det som er bra når det gjelder kjønnssykdommer som Klamydia, er at man kan kjøpe en selvtest som kan gi svar på tiltale.

Velger man å ta en selvtest kan det hende at man gjør testen feil og ikke får et godt svar. Men det er verdt et forsøk. Dersom testen er positiv (altså at den slår ut på kjønnssykdom), må man være snar med å kontakte lege.

Den bitre sannhet

Nå må man bare ta mot til seg og bestille legetime. Man må huske på at man ikke er alene og at dersom man faktisk gjør noe med problemet, så kan det være med på å redusere sykdomstilfellene. Det kan være ekkelt å kontakte legen for en bekreftelse av kjønnssykdom, og derfor kan det være betryggende å ta selvtesten. Da slipper man nemlig å få en avkreftelse på noe som er svært flaut i utgangpunktet. Å være i denne situasjonen er helt garantert litt uvanlig, men det er mye bedre å se på det som en utfordring. Det er lov å si at man ikke vet hva som har skjedd. Men har det vært en voldtekt, så anbefales man å stå fram med det uansett.

Behandlingen av Klamydia

Man skal vite at Klamydia er en bakterie som kapsler inn cellene slik at de ikke fungerer slik de skal. I verste fall fører dette til sterilitet eller også blindhet. Bakteriene kan nemlig ha blitt overført til øynene ved at man har berørt hverandres kjønnsorganer. Det er ganske ekkelt å tenke på, men da er det godt at man har antibiotika. Det er nemlig en kur med denne medisinen som skal til for å få bukt med Klamydia. Man må også huske på at man må få denne utskrevet av lege og ikke ta rester fra en kur man finner i hylla hjemme. 

De fleste lever godt med en kjønnssykdom, men det kan være ekkelt å oppdage det og ikke vite hva man skal gjøre. Vet man også hvem man har ligget med, er det veldig lurt å informere denne personen også. På den måten kan man forhindre at sykdommen sprer seg. 

Og forresten, om man bruker kondom, så er man mye mer sikker mot å ikke bli smittet med en kjønnssykdom, som eksempelvis Klamydia.

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Laget av Hjemmesideleverandøren
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.