Blogging er et begrep som brukes om å skrive innlegg på en personlig nettside. Ordet er satt sammen av web og logg. Mange bruker bloggen som en ren logg, mens andre har andre tanker bak bloggen.

Det kan være mange grunner til at man begynner å blogge. Generelt kan man si at blogg er en måte å overføre informasjon mellom mennesker på en rask og lite kontrollerbar måte. Dette har både fordeler og ulemper.

Sosialt å blogge

Den viktigste grunnen for de fleste er trolig å få venner og kunne holde kontakt med dem på en enkel måte. Bloggen gjør at en kan etablere kontakter på tvers av geografiske og sosiale skillelinjer. På den måten kan man si at blogging har en demokratiserende effekt.

En uheldig side ved dette er at blogg kan brukes til å mobbe eller utestenge personer eller gruppe ofte slik at avsenderen kan være mer eller mindre anonym. Man kan velge å ha kommentarfelt åpent for alle som kan lese bloggen, eller stenge tilgangen kun til noen bestemte, for eksempel betrodde venner.

Inntektsbringende å blogge

Blogging har etter hvert blitt en måte å tjene penger på. Ved å etablere en stor vennekrets er dette potensielt også en kundekrets. Bloggen kan da nyttes til å markedsføre varer og tjenester.

Blogg har også vist seg effektivt for å mobilisere folk på kort varsel. Ettersom kommunikasjonen er umiddelbar og lite kontrollerbar kan den nyttes til raskt å mobilisere store folkegrupper for en sak ofte i strid med myndighetens ønsker.

Blogg kan også nyttes til å danne interessegrupper ved at bloggen tematiseres. Bloggen kan da sies å ha en integrerende effekt for de som er medlem av gruppen, men kan potensielt også skape nye skillelinjer.

Om det kun er positivt at blogging er inntektsbringende, kan diskuteres. Mange mener det skaper et press blant unge og at mange blir presset eller lurt til å kjøpe noe de ikke ville gjort ellers.

Blogg som rådgivning

Blogg kan også nyttes pedagogisk til opplæring og undervisning oftest i form av rådgivning. Men dette ser vi mange eksempler på også i de private bloggene. Mange bruker nemlig bloggen til andre for å lære seg triks og teknikk. Enten det gjelder å smøre ski eller henge opp fuglenek. På bloggen kan man legge ut en video-snutt eller forklarende bildeserier.

Ulempen med dette kan være at man ikke har noen empirisk kildesortering når det gjelder alle mulige blogger. Det betyr i beste fall at man ikke kommer til riktig viten direkte, eller at det som sies bare er tull.

Mer arbeid enn man skulle tro

Men ofte ender blogg-prosjekt med stengte dører og at man heller finner på noe annet. For blogging er nok ikke for alle. Hvert fall ikke for de som tror man uansett vil tjene penger. Skal man tjene penger vil man kanskje måtte skrive innlegg hver dag i måneder og år før noe skjer. Innleggene må være av høy kvalitet og noe som folk er interessert å lese. Dessuten må man bli oppdaget.

 

Ser man på det fra den andre siden, vil man stå helt fritt til hvordan man skal få til et levebrød av å blogge. Kan du klare det, kan du snart oppgradere hjemmekontoret i stedet for jobb-kontoret!

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Laget av Hjemmesideleverandøren
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.