Dette er et eksempel på hvordan du kan skrive engasjerende artikler på bloggen din, bloggposter trenger nødvendigvis ikke har den typiske løsslupne bloggformen. De kan også skrives som en informasjonartikkel om et gitt tema.


En selvbiografi, eller en autobiografi, er en bok om livet til en person, skrevet av personen selv. Mens en biografi hovedsakelig er basert på et stort utvalg av dokumenter, kan selvbiografien være i stor grad eller fullstendig basert på forfatterens minner. Gjennom historien har selvbiografier hovedsakelig blitt skrevet av og om menn, men mens likestillingen i det moderne samfunnet blir stadig sterkere begynner bokhyllene også å fylles opp av flere historier om sterke kvinner og deres ambisjoner.

Det er viktig for bloggere å oppgi kilde for bilde, her: Pixabay

Tradisjonelt sett som en omsorgsperson

Kvinner har tradisjonelt blitt sett som en omsorgsperson med én arbeidsplass – hjemmet. Bente Clausen, en forsker hos Institutt for Kulturstudier ved Universitetet i Oslo, gjennomførte en studie av selvbiografier fra overklassekvinner fra 1900, 1914 og 1930. På tross av at disse kvinnene hadde en større mulighet til å velge sin egen vei gjennom livet enn den gjennomsnittlige kvinnen, var autobiografiene gjennomsyret av én gjennomgående verdi. På tross av god utdannelse, høyt intellekt og høye kvalifikasjoner for arbeidslivet, var kvinnenes hovedverdi at de skulle være noe for andre. De skulle være selvoppfordrende, arbeidsomme, pliktoppfyllende og flittige, og ha evnen til å forvalte en husholdning. Det var lagt foruroligende liten vekt på kvinnenes egne ønsker og drømmer.

Den moderne kvinnen

I dag har heldigvis fokuset i kvinnelige selvbiografier endret seg, mye takket være en større likestilling blant kjønnene i det moderne samfunnet. Det har ført til flere historier om sterke kvinner i utallige bøker og filmer. Fremdeles ser man at mange av historiene også omhandler det å være ‘kona til’, men en mye større vekt er lagt på deres egne ambisjoner og meninger. Et eksempel på dette er selvbiografien «Michelle Obama – Min historie» som ble en bestselger. I boken forteller hun om hvordan det er å være kona til Barack Obama, men også om hvordan hun endte opp som førstedame og hvordan hun personlig vil stake ut kursen videre.

 

Et annet eksempel på en moderne selvbiografi er den skrevet av Molly Bloom, som drev et stjernespekket pokerlag i Los Angeles. Hun er en tidligere profesjonell alpinist som måtte gi opp idrettsdrømmen etter en skade, og heller begynte å arrangere ulovlige pokerspill med et svært rikt klientell. Som straff ble hun fengslet og det var her hun skrev selvbiografien om sitt liv, som senere ble filmatisert og ledet til en kjendisstatus for Molly. I dag arbeider hun med å hjelpe andre kvinner med å bli suksessfulle. Også i Norge har vi de siste årene fått mange selvbiografier av kvinner, slik som «Det store bildet» av Gunhild Stordalen som forteller om livet med hennes sykdom, samt hennes kamp for å redde miljøet.

Viktig for bloggere å oppgi kilde for bilde, dette bildet kommer fra Pexels

Nyere selvbiografier skrevet av kvinner viser altså sterke historier av sterke og suksessfulle kvinner. Slike historier kan vekke beundring, men også tanker og ideer om hva man selv vil og bør gjøre, samt hva man ikke bør gjøre. Bøkene reflekterer sterkt de endringene vi har sett i samfunnet i moderne tid, i forhold til kvinners plass og viktighet for samfunnet, og vil i fremtiden bli viktig for videre studier av samfunnet som sett gjennom øynene til de som lever i det.

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Laget av Hjemmesideleverandøren
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.